Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Φανουρόπιτα (με 12 υλικά)

Μυρωδάτη φανουρόπιτα, πεντανόστιμη με 11 υλικά, που φτιάξαμε το πρωί και θα την πάμε στην εκκλησία το απόγευμα για τον εσπερινό του Αγ. Φανουρίου. Είναι παλιά συνταγή σε διπλή δόση και την προσκομίζουμε σε 40 κομμάτια την παραμονή στον εσπερινό, ή ανήμερα της γιορτής του Αγ. Φανουρίου.

Συστατικά

  • 1000-1200 γραμμάρια αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • 50 γραμμάρια μπέΐκιν πάουντερ
  • 3 κουταλιές της σούπας μίγμα μπαχαρικών (κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
  • 400 γραμμάρια σταφίδες
  • 1/4 της κούπας κονιάκ
  • 1 & 1/2 της κούπας καρύδια τριμμένα
  • 500 γραμμάρια φυτική μαργαρίνη
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • λίγο αγιασμό

Οδηγίες

  1. Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε μπολάκι τις σταφίδες με το κονιάκ για να φουσκώσουν.
  2. Την άλλη μέρα, σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέΐκιν πάουντερ και το μίγμα των μπαχαρικών.
  3. Στο μίξερ μας και στην ταχύτητα 3 χτυπάμε την ζάχαρη με την μαργαρίνη μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα και το υπόλοιπο κονιάκ αν έχει περισέψει από το μπολ με τις σταφίδες.
  5. Στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια και το ξύσμα, ανακατεύοντας με το χέρι μας να αλευρωθούν καλά.
  6. Στο ίδιο μπολ ρίχνουμε το μίγμα από το μίξερ μας ανακατεύοντας απαλά ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  7. Βάζουμε το μίγμα μας σε ορθογώνιο ταψί (32Χ40εκ.), το οποίο έχουμε βουτυρώσει με μαργαρίνη και πασπαλίσει με αλεύρι, στρώνοντας με ένα κουτάλι την επιφάνεια της πίτας μας.
  8. Ψήνουμε την φανουρόπιτα στη θέση 2 του φούρνου μας για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου, σε αερόθερμο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου ή σε φούρνο με αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η κούπα που χρησιμοποιούμε είναι περιεκτικότητας 200 ml.

Η συνταγή αναφέρει σταφίδες ξανθές, εμείς όμως χρησιμοποιούμε 200 γραμμάρια μαύρες και 200 γραμμάρια ξανθές.

Προσωπικά εμείς σε κάθετι που φτιάχνουμε αποφεύγουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και προτιμούμε την προσθήκη μπέΐκιν πάουντερ ή σόδας για το φούσκωμα γιατί έχουν ως αποτέλεσμα το γλυκό να είναι πιο νόστιμο και πιο αφράτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: