Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Τα φύκια στην διατροφή μας


(σούσι)

Φύκια – Ποιός είναι ο ρόλος τους στην διατροφή μας; Τα τελευταία χρόνια η διατροφική αξία των φυκιών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων αφού φαίνεται πως μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Ποιές ποικιλλίες είναι βρώσιμες;


Υπάρχουν πάνω από δέκα χιλιάδες ποικιλίες, πολλές από τις οποίες είναι βρώσιμες. Το nori είναι ένα κόκκινο φύκι που καταναλώνεται ευρέως. Στην Ιαπωνία το νόρι χρησιμοποιείται για το τύλιγμα του σούσι, αλλά είναι γνωστό και σαν sloke στην Σκωτία και laver στην Ουαλία όπου παραδοσιακά το χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν ψωμί.

Το kombu and το wakame είναι τύποι καφέ φυκιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Άπω Ανατολή για να δώσουν γεύση στις σούπες και σε άλλα φαγητά. Τα πράσινα φύκια που ευδοκιμούν στις ακτές της Μ. Βρετανίας, Ιρλανδίας και Σκανδιναβίας, μπορούν να φαγωθούν ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα σε σούπες. Άλλα φύκια που χρησιμοποιούνται στα φαγητά περιλαμβάνουν τα hijiki, wrack, dulse και Irish moss ή carrigeen.

Ποια είναι η θρεπτική τους αξία;

Μία πρόσφατη έρευνα ανάλυσε τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών σε διάφορα είδη φυκιών και συνέκρινε μία τυπική μερίδα (8g αποξηραμένα) με τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις, και με διάφορα κοινά τρόφιμα.

Τι ιχνοστοιχεία περιέχουν;

Το ασβέστιο και ο σίδηρος έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα φύκια από ότι στα επίγεια φυτά.

Μία μερίδα 8g αποξηραμένα φύκια kombu μας δίνει πολύ περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα, και μία μερίδα dulse μας δίνει πολύ περισσότερο σίδηρο από 100 g μοσχαρίσιο φιλέτο (μπορεί όμως να μην απορροφάται τόσο καλά).

Τα φύκια παρέχουν και μεγάλες ποσότητες ιωδίου που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Σε σχέση με το ιώδιο, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Εκτίμηση Κινδύνου προειδοποιεί για ποικιλίες φυκιών που περιέχουν υπερβολικές ποσότητες σε ιώδιο και προτείνει τη σύσταση ενός ασφαλούς ανώτερου ορίου περιεκτικότητας σε ιώδιο για τα προϊόντα φυκιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση των φυκιών. Τα καφέ φύκια μπορεί να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες σε βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό. Μία έρευνα το 2004 βρήκε ότι το φύκι hijiki περιέχει μεγάλες ποσότητες αρσενικού. Για αυτό το λόγο το Βρετανικό Food Standards Agency συμβουλεύει του καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωση του hijiki. Επιπλέον, η μεγάλη περιεκτικότητα των φυκιών σε αλάτι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από όσους προσέχουν την κατανάλωση νατρίου.

Φυτικές Ίνες

Τα φύκια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες όπως το άγαρ, το αλγινικό οξύ και η καραγενάνη, οι οποίες δεν διασπούνται σε μεγάλο βαθμό στον πεπτικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού.

Μία μερίδα 8g αποξηραμένων φυκιών παρέχει σε ένα ενήλικα περίπου το ένα όγδοο των απαιτήσεών του σε φυτικές ίνες, όμοια με μία μπανάνα.

Παρά το γεγονός ότι οι φυτικές ίνες που προέρχονται από τα φύκια μπορεί να έχουν το δυναμικό να χρησιμοποιηθούν σαν βοήθεια για απώλεια βάρους, τα ίδια τα φύκια είναι πιο πιθανό να έχουν δράση σε ότι αφορά τον κορεσμό παρόμοια με αυτή των φρούτων και των λαχανικών.

Τι άλλα θρεπτικά συστατικά περιέχουν;

Οι βιταμίνες A, C και E βρίσκονται στα φύκια σε ωφέλιμα επίπεδα και αποτελούν από τις λίγες φυτικές πηγές σε βιταμίνη Β12, έτσι είναι σημαντικό συμπλήρωμα στην διατροφή των χορτοφάγων. Επιπλέον περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες λίπους, και μερικές ποικιλίες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικήσ αξίας.
Τι οφέλη μπορεί να έχει στην υγεία μου η κατανάλωση φυκιών;

Στην Κινέζικη ιατρική η χρήση των φυκιών είναι διαδεδομένη εδώ και αιώνες. Οι φυτικές ίνεςτων φυκιών μπορεί να βοηθήσουν στην σωστή λειτουργία του εντέρου και επιπλέον φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Προκαταρκτικές έρευνες μας δείχνουν ότι κάποιοι πολυσακχαρίτες (φυκοϊδάνες) που βρίσκονται κυρίως στα καφέ φύκια μπορεί να έχουν αντικαρκινική δράση. Αυτά όμως τα οφέλη δεν έχουν μελετηθεί ακόμα σε ανθρώπους.

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα…

Τα φύκια είναι ασφαλή να τα καταναλώνουμε, αν και θα πρέπει να προσέχουμε με κάποιες ποικιλίες καθώς μπορεί να έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, ιώδιο και αλάτι. Αποτελούν άριστη πηγή φυτικών ινών, ιχνοστοιχείων και φυτοχημικών. Εκτός από σούσι, μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε σούπες, μαζί με ρύζι, ομελέτες και σε σαλάτες ή και σε φαγητά της κατσαρόλας.

Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δείτε αυτό και άλλα άρθρα στο site FitDiet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: