Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Ψωμί με σαφράν (λουλουδόψωμο)


Υλικά:

(340ml) νερό

(15 ml) ελαιόλαδο1 φακελάκι σαφράν (κρόκο) βιολογικό.

(Το επισημαίνω, γιατί με αυτήν την ονομασία το αγόρασα σε συσκευασία των 4 τεμαχίων και η δόση της σκόνης του σαφράν που είναι μέσα, αποδείχθηκε επαρκής για την συγκεκριμένη ποσότητα υλικών. Αλλιώς θα χρησιμοποιήσετε 3-4 στήμονες που θα τους αφήσετε αρκετή ώρα στο νερό, για να βγάλουν τα συστατικά τους).

1 κουταλάκι γλ. κοφτό αλάτι (ή το μικρό κουταλάκι μεζούρα που συνοδεύει το μηχάνημα)2 κουταλάκια γλ. (ή μεσούρες) χτυπημένης μαστίχας μαζί μελίγη κρυσταλλική ζάχαρη (εγώ πια έχω έτοιμη χτυπημένη από το multi, αρκετή ποσότητα, μιας και φτιάχνω ψωμάκι κάθε 2-3 μέρες περίπου)

2 κουταλιές της σούπας (ή το μεγάλο κουτάλι της μεζούρας) γάλα σόγιας,μισό φακελάκι ξηρή μαγιά.Βάζετε το σαφράν μέσα στο νερό και ανακατεύετε μ’ ένα κουτάλι για να διαλυθεί καλά.

Τοποθετείτε τα υλικά με την σειρά αυτήν, στον αρτοκατασκευαστή και σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος βάζετε το ψωμάκι σας να ζυμωθεί και να ψηθεί.Εγώ χρησιμοποιώ το πρόγραμμα 1 που απαιτεί 3,50 ώρες (ας είναι καλά το νυχτερινό ρεύμα κ

αι να δούμε τι λογαριασμός θα μας έρθει…), και την άλλη μέρα το πρωί έχουμε ένα αρωματικό και άκρως γευστικό ψωμί με γλυκό κίτρινο χρώμα και μια εκπληκτική μυρωδιά λουλουδιού και μαστίχας.

Αναφέρω εδώ, πως το λουλουδόψωμο υπάρχει σε αρκετές παλιές περιγραφές συνταγών για ψωμί και αυτό χάρη στο σαφράν.

Πηγή: http://hungryforhungry.blogspot.com/2008/11/blog-post_13.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: