Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Του 'βγαλα το λάδι

Η νόστιμη αυτή κι ευρηματική σαλάτα μου θύμισε ένα ντρέσινγκ που φτιάχνω όταν δε θέλω να χρησιμοποιήσω λάδι. Το χρησιμοποιώ σε φρέσκιες πράσινες σαλάτες, αλλά και σε βραστά λαχανικά, ρυζοσαλάτες, πατατοσαλάτες ή σαλάτες ζυμαρικών ή και οσπρίων (πχ μαυρομάτικα).
Παραλείψτε όποιο υλικό δε σας αρέσει ή/και προσθέστε κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας σας. Τα υλικά που δίνω βγάζουν ένα βαζάκι ντρέσινγκ το οποίο κρατάει στο ψυγείο για όλη την εβδομάδα, έτσι δε χρειάζεται να φτιάχνετε ντρέσινγκ κάθε μέρα.

Just shake!

Υλικά:
3-4 μεγάλες σαρκώδεις μαυρολιές σε άρμη, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες, ή μια κουταλιά πατέ ελιάς
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπερίτσα,ψιλοκομμένη, ή λίγο Tabasco
1 λιαστή ντομάτα
2 κ.σ. βαλσάμικο
χυμός ½ λάιμ, ½ πορτοκαλιού και ενός λεμονιού
1 κ.σ. ταμάρι ή σόγια σος ή λίγο αλάτι (έχω ανακαλύψει ένα..καπνιστό αλάτι)
1 κ.γ. μέλι
1 κ.γ. μουστάρδα (Dijon)

Τώρα, είτε βάζουμε όλα τα υλικά στο βαζάκι που λέγαμε και τα χτυπάμε αλύπητα, είτε τα χτυπάμε πρώτα στο μούλτι. Για αραιώτερο, πιο ήπιο ντρέσινγκ, προσθέτουμε λίγο νερό (όσο χρειάζεται για να πετύχουμε την επιθυμητή σύσταση).
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.

Για ένα πιο κρεμώδες ντρέσινγκ, προσθέτουμε ένα από τα παρακάτω:
· τη σάρκα ενός ώριμου αβοκάντο
· ½ κούπα βρασμένα ρεβύθια
· 1-2 κ.σ. ταχίνι
· ½ κεσεδάκι (στραγγιστό γιαούρτι σόγιας)

Θα βγείτε..λάδι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: